5 ieteikumi, kā ilgāk uzglabāt svaigu maizi

5 ieteikumi, kā ilgāk uzglabāt svaigu maizi

Lai gan svaigi ceptu maizīti bieži vien sanāk notiesāt uzreiz pēc nopirkšanas, lai tā būtu mīksta un baudāma arī ilgāku laiku, ir svarīgi to pareizi uzglabāt. Laicīgi neapēsta maize sacietē, zaudē savas labās īpašības un sāk pelēt. Visbiežāk tas notiek vasaras un rudens mēnešos, jo gan karstums, gan liels mitrums veicina maizes bojāšanos.

 

Par pareizu maizes uzglabāšanu viedokļi dalās – daži mēdz to likt ledusskapī, citi maizes kastē, bet vēl citi tikai polietelēna maisiņos. Jāņem vērā, ka katrai maizītei ir savs raksturs un īpašības – svaigi ceptai bezglutēna maizei ir citādi uzglabāšanas noteikumi kā veikalā pirktajai.

 

Dalāmies ar pieciem ieteikumiem, kā pareizi uzglabāt svaigu maizi, lai tās smaržu, garšu un kraukšķīgumu Jūs varētu baudīt vairākas dienas!

 

Izvēlies slēgtu vidi

 

Neiesaiņots maizes klaipiņš istabas temperatūrā sāk sacietēt pēc aptuveni 10-15 stundām, tāpēc svarīgi to turēt slēgtā vidē – traukā vai maizes kastē.

 

Dabīga materiāla maizes kaste istabas temperatūrā palīdzēs maizei saglabāt svaigumu un vērtīgās vielas. Maizi jāuzglabā vēsā un sausā vietā – maizes kasti nedrīkst novietot uz palodzes vai tiešos saules staros un ieteicams vismaz reizi nedēļā to izmazgāt un izžāvēt. Maizes klaipiņus var uzglabāt arī kokvilnas un lina auduma maisiņos, kas ļaus maizei elpot, vienlaicīgi pasargājot no ārējā mitruma. Ja mājās nav īpašas maizes kastes vai auduma maisiņu, maizi var atstāt nopirktajā iepakojumā, ietīt tīrā auduma virtuves dvielī vai folijā, kur tā saglabās svaigumu apmēram 2-3 dienas.

 

Neturi maizi blakus citiem produktiem

 

Uzglabājot maizi, jāpievērš uzmanība, kādus produktus liec tai blakus, jo maize “uzsūc” apkārtējās smaržas un garšas. Pat rudzu un baltmaizi ieteicams glabāt atsevišķi vienu no otras, pretējā gadījumā rudzu maize garšos pēc baltmaizes un otrādi. Tāpat maizes tuvumā nav ieteicams turēt dārzeņus, augļus vai ogas, jo īpaši vasaras beigās un rudens sezonā, kad daudz aktīvāki ir kukaiņi, kas mēdz iemitināties visnevēlamākajās vietās.

 

Saldētava – ilgēdājiem

 

Ja mājās ir par daudz maizes, vai zini, ka to neapēdīsi divu, trīs dienu laikā, to var sagriezt šķēlītēs, ietīt folijā un uzglabāt saldētavā. Sķēlītes pēc tam var atkausēt tosterī vai istabas temperatūrā un uzreiz apēst, jo tās būs mīkstas un svaigas vien dažas stundas. Bezglutēna maizi saldētavā var uzglabāt līdz vienam mēnesim.

 

Ledusskapī ilgstoši turēt nav ieteicams

 

Rudzu maizi var uzglabāt ledusskapī, bet citu maizi ledusskapī ilgstoši turēt nav ieteicams, jo tai patīk samērā silta temperatūra, turklāt ledusskapī tā zaudēs savas garšas un smaržas īpašības. Ledusskapī nevar ievietot tikko ceptu un vēl karstu maizi, jo tvaiks veidos kondenvsātu uz iepakojuma, radot izcilu vidi pelējumam. Turklāt jāatceras, ka ledusskapī uzglabāta maize uzsūks apkārtējās smakas, tāpēc, ja tomēr izvēlies to tur uzglabāt – tā noteikti jāliek slēgtā traukā vai maisiņā.

 

Triki ārkārtas gadījumiem

 

Ja sanāca aizmirst par iepriekš minētajiem maizes uzglabāšanas ieteikumiem un atrast savu iemīļoto maizes kukuli jau pavisam sacietējušu – ir veids, kā to padarīt mīkstu un baudāmu. Maizi kārtīgi jāietin samitrinātā cepampapīrā, jāliek krāsnī, un jāsilda 180 grādu temperatūrā līdz cepampapīrs izžūst. Tādējādi maizīte uzsūks visu mitrumu un paliks mīksta un kraukšķīga, tiesa gan, šādi “apstrādāta” maizīte uzreiz arī jānotiesā.

 

Ņemot vērā šos piecus ieteikumus, izdosies baudīt svaigu maizi ilgāk, kas būs draudzīgāk gan tavam maciņam, gan videi!